به گزارش خبرگزاری مهر، به همت قطب علمی فلسفه دین و با همکاری دانشگاه باقرالعلوم(ع) کارگاه علمی دانش افزایی کارآمدی دین در عرصه سیاست، صبح امروز با سخنرانی حجج اسلام والمسلمین آقایان سیدسجاد ایزدهی و غلامرضا بهروزی لک در سالن آمفی تئاتر دانشگاه باقرالعلوم(ع) برگزار شد.
حجت الاسلام والمسلمین سیدسجاد ایزدهی مدیر و عضو هیئت علمی گروه سیاست پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در کارگاه علمی کارآمدی دین در عرصه سیاست طی سخنانی کارآمدی را هدف و چگونگی پیاده کردن موضوع دانست وگفت: باید بررسی کرد که آیا شارع برای کارآمدی موانع را برطرف داشته است یا خیر، قانون و دین جامع دارای قانونی برای همه شئون مردم و همه زمان و مکان ها است.
وی افزود: آیا می شود در زمان هایی مانع اجرای قانون دینی شد؟ می توانیم دست از عمل به صورت موقت بکشیم یا نه؟ در این جا سه فرض را مورد بررسی قرار می دهیم. فضای صدور 250 سال قبل از دوران امامت صورت گرفت و ثابتاتی در آن جا وجود داشته، و دین ما در منطقه عربستان به وجود آمد و این دین قابلیت رفتن به مراکز دور دست را ندارد، و بصورت جمود آن را مورد بررسی قرار دهیم، که البته اینگونه نیست.
وی ادامه داد: با این منطق به مکان تولد دین و نشر آن نمی توانیم باور داشته باشیم. راه کار دوم این است که می توانیم بگوییم دین زمان خاصی ارائه شده و از تفریط به افراط دسترسی پیدا کنیم. برای این به عقل خود بسنده کنیم و یا اینکه فرض سوم بگوییم شریعت اسلام مکانیزمی را ترسیم کرده و این ثابتات را تعریف می کند.
مدیر گروه سیاست پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی افزود: منطق ولایت فقیه زمانی اتفاق افتاد که نظم سلطانی حاکم است. آیا این چنین می توانیم در بستر جامعه مدیریت کنیم؟ از حیث قانونی، متغیرات را داشته باشیم در این صورت عملا باید بگوییم دین وجود ندارد و تن به سکولاریسم بدهیم که واقعا اینگونه نیست.
ایزدهی افزود: حکم حکومتی و ثانوی، لاحرج و لااکراه از این قبیل به وجود می آید، بدین صورت که اگر در جای استثناء قرار گرفتیم دین می گوید، استراتژی را عوض کن. این به معنای ابزاری و کارکردی نیست. دین اسلام بن بست ندارد، لذا باید مصلحت و زمان و مکان را مورد بررسی قرار داد .
ایزدهی همچنین با اشاره به «جنگ و صلح » بیان داشت: امام فرمودند جام زهر می نوشم و قبول می کنم اگر کار روی این سرفصل ها انجام شود. امروزه فقه حکومتی جدی شده و بعضاً با فقه سیاسی یکسان تلقی است، این حکومت، شهرسازی و کشاورزی و خشکسالی و دیگر موارد را مورد بررسی قرار می دهد.
ایزدهی یادآور شد: مردم سالاری دینی را چگونه درست کنیم؟ نکته ای که مقام معظم رهبری بیان می کنند، این است که مردم سالاری ما مبتنی بر دین ماست. دین به گونه های خاص مردم سالاری را ارائه می دهد. لذا امیرالمومنین (ع) تا زمانی که مردم نمی آمدند اقدامی نمی کردند.
وی با بیان اینکه مردم سالاری ما از غرب نیست یاد آور شد: در دین ما بیعت الرضوان، بیعت نسا و روز غدیر برگزار می شود، ولی در غرب با پادشاه، پادشاهان را تعیین می کردند. حکومت به غرض تحقق و اجرا و سعادت همین مردم شکل گرفته است.
ایزدهی با بیان اینکه در قانون شریعت ثابتات و متغیرات وجود دارد، گفت: حکومت باید ماندگاری داشته باشد، بالاترین شخص، خطا نمی کند ولی نمی توانیم بگوییم که اشتباه نمی کند، چراکه باید بهترین تصمیم را بگیرد و این از ادله عملیاتی می شود.
وی با بیان اینکه رئیس حکومت ، باید شرایط فقاهت را داشته باشد گفت: مردم از بین افرادی که دارای شرایط کامل بودند، انتخاب می کنند. لذا خود مردم در فرایند شریک هستند. در ولایت مطلقه فقیه، عامه فقها معتقدند ولی فقیه یعنی کسی که بهترین شخص است. مرحوم امام هم نامه ای دارند که اگر ولی فقیه محدود به حکم فقهی بشود فقاهت معنا نخواهد داشت. فقیه باید بتواند جامعه را اداره کند. مرحوم امام بیان می کنند اگر این جریانات در اختیار فقیه نباشد می شود سکولاریسم. منطق ولایت مطلقه فقیه، منطق استبدادی نیست بلکه عقلانی و برای اداره جامعه است.
همچنین در ادامه این کارگاه علمی حجت الاسلام والمسلمین غلامرضا بهروزی لک، عضو هیات علمی دانشگاه باقرالعلوم(ع) نیز طی سخنانی با اشاره به اینکه کارآمدی نظام سیاسی، مقوله ای است که در مطالعات جامعه شناختی بیان شده است، گفت: در دنیای امروز با نگاه اومانیستی به خواسته های سکولاری عرف مردم توجه شده است.
وی افزود: برای کارآمدی نظام سیاسی جمهوری اسلامی ایران با سه ترکیبِ شناسایی اهداف، امکانات و مقدورات، و در مرحله سوم شناسایی موانع می توان به کارآمدی نظام سیاسی رسید. آنچه در غایت نظام سیاسی در نظام امامت مطرح می شود، هدایت به سمت خدای متعال است.
وی با اشاره به دوران حکومت امام زمان (ع) گفت: ذلت نفاق و عزت اسلام مدنظر است و از این طریق به سعادت خواهیم رسید.
عضو هئیت علمی دانشگاه باقرالعلوم(ع) همچنین با بیان اینکه ولایت مطلقه، احمدیه بوده و در روز عید غدیر به امام علی (ع) رسید، بیان داشت: در نظام امامت پیامبر(ص) و امام علی(ع) هدف زمینه سازی سعادت و رستگاری است. البته با امکاناتی که در مقدورات است چراکه با نفاق مواجه بودند و این ها ایجاد مانع می کردند.
حجت الاسلام بهروزی لک با اشاره به آیه اظهار گفت: این اظهار در دولت موعود محقق خواهد شد. لذا حاکمان حق، عملا امکان حکومت نداشتند و منزوی بودند ولی باقی ماندند تا زمینه را برای آمدن حکومت موعود با امکانات لازم آماده کنند و موانع را برطرف سازد.
وی در مورد وظایف دولت در دوران غیبت تصریح کرد: هدف اول تولیت امور اجتماعی و سیاسی به نیابت از امام زمان(ع) است. دومین وظیفه، الگوگیری از جامعه موعود برای جامعه عصر غیبت است و ما باید جمهوری اسلامی را بسنجیم که چه قدر شبیه دولت حکومت اسلامی است و دولت نظام اسلامی چقدر شبیه دولت امام زمان است. سومین هدف دولت غیبت این است که بسنجد تا چه میزان نسبت به تبلیغ و احیاء و ترویج امام تلاش کرده است.
وی چهارمین وظیفه دولت موعود را زمینه سازی برای ظهور دانست و گفت: آیا دولتی که در دوره غیبت شکل گرفته توانسته است نسبت به زمینه سازی اقدام کند؟ زمینه سازی مستقیم و خاص. البته زمینه سازی مستقیم را نمی توان اثبات کرد.
کارگاه علمی کارآمدی دین در عرصه سیاست دومین کارگاه دانش افزایی قطب علمی فلسفه دین است که به همت این قطب و با همکاری دانشگاه باقرالعلوم(ع) دوشنبه 28 مهرماه سال جاری از ساعت 10 صبح در محل آمفی تئاتر این دانشگاه و با حضور اساتید و دانشجویان در قم برگزار شد.
نظر شما